Egy nyugdíjas rendőr különös hobbija

Ritka hobbinak hódol Streng Fernc nyá. r. alezredes a Sárbogárdi Nyugdíjas Rendőr Egyesület tagja. Igazi ritkaságokat, búvárórákat gyűjt. Gyűjteményét a Madarász József Városi Könyvtárban megrendezett kiállításon mutatta be az érdeklődőknek.

„Ilyen kiállítás még nem volt Magyarországon.” Ezekkel a szavakkal vezette be a Sárbogárdi Napokhoz kapcsolódva, a Sárbogárdi Múzeum Egyesület szervezésében megrendezett kiállítás  május 23-i megnyitóját Novák Kovács Zsolt alpolgármester, aki egyben az egyesület elnöke is. S valóban, ha az interneten rákeresünk, csak a sárbogárdi találatok jönnek. A megnyitó beszédben is számos érdekes gondolat hangzott el az időmérés, az óraművesség, órakészítés történetéről.
A kiállítás gazdája – aki a kiállítást a tavaly elhunyt Alpek Zoltán Imre, a Sárréti Híd című térségi lap volt tulajdonosa emlékének ajánlotta –   ezt követően többek között hobbijának születéséről mesélt. Megtudtuk,  hogy régi időkre, a hajdani BNV-k idejébe nyúlik vissza az órák iránti érdeklődés. Alapos betekintést engedett a jelenlévők számára a búvárórák készítésének történetébe, a gyártás során elvárt műszaki paraméterek ellenőrzésébe. Számos érdekes technikatörténeti eseményről, kutatásról is mesélt, amelyek természetesen valamilyen formában kapcsolódtak a búvárórákhoz. A kiállított tárgyakat egyenként mutatta be a közönségnek. Mesélt az órák jellegzetességeiről, gyártóikról, a gyártás során megvalósított technikai megoldásokról. A bemutó végén arra kérte a közönséget, hogy szavazzanak a legjobban tetsző és legérdekesebb órákra. A közönség értékelése alapján Sector Expander lett a legszebb, a legérdekesebbnek a Sector Diving Team 1000 m villáskulcsos búvárórát találták a szavazataikat leadók.
Alig néhány napja nyílt meg a sárbogárdi kiállítás, amikor egy találkozásunk alkalmával Feri örömmel újságolta, hogy máris megvan a következő helyszín, Tamási. A pontos helyszín és időpont még egyeztetés alatt van.

– galsa –

Kapcsolódó képek:

Hozzászólások lezárva.